Empathica's Blogi

Pentujaaaaaaa! <3

Jätä kommentti

Muistan yhä, kuinka kaksi vuotta sitten ajattelin, etten ehkä kasvata enää ikinä. Olin niin rikki Hildan menettämisestä, etten jaksanut ajatella kuin hetken eteenpäin tuskaisen oloni kanssa. Koko viime vuosi oli kauheaa tunteiden vuoristorataa. Tämä vuosi on ollut parempi – olen haparoinut takaisin jaloilleni, pystyn iloitsemaan ja toivomaan, että tulevaisuudella voi olla hyviäkin asioita mukanaan. Ja niin siinä kuitenkin kävi, että kaksi vuotta edellisen pentueen jälkeen seuraava Emppupentue on tuloillaan ❤

DSC_0686

Pentueen emänä on oma kasvattini Keksi, BH TK1 RTK1 RTK2 RTK3 AD Empathica’s Naroona. Tittelirivin lisäksi Keksillä on tokossa avoimesta luokasta yksi 1-tulos. Se on suorittanut mh-luonnekuvauksen (laukaukset 1) sekä luonnetestin pistein +170 ja on laukausvarma. Näyttelyistä Keksillä on H, laatuarviossa isoimpana moitteena ei-rodunomaiset korvat.

DSC_0732

Pentueen isäksi valikoitui lopulta huikean hieno Pubi, Ardiente Cinco Jotas. Pubi täyttää ensi vuonna 10 vuotta, ja sillä on ennestään neljä pentuetta. Pubissa ja sen sisaruksissa minua viehättää tasapainoinen luonne sekä rodunomainen työmoottori – kaikki tehdään täysillä. Pubi on Keksin tapaan avoin, sosiaalinen ja ystävällinen koira, tasapainoinen ja mukava koira arjessa. Pubin kanssa on harrastettu ja kisattu agilityssä (3-luokka) edelleen harvakseltaan, lisäksi Pubilla on tokossa 1-tuloksia alokas- ja avoimesta luokasta sekä yksi hyväksytty tulos rallytokon alokasluokasta. Pubi on suorittanut luonnetestin pistein +167 ja oli testissä arvioitu laukauskokemattomaksi, arjessa sillä ei ole äänien kanssa minkäänlaisia ongelmia. Pubilla on näyttelyistä tuloksena kaksi EH:ta.

 

Molemmilla vanhemmilla on A/A lonkat, 0/0 kyynärät, Keksin selkä on kuvattu virallisesti LTV1, SP0, VA0. Pubin selkä on epävirallisesti terve, lisäksi sillä on useampia virallisesti terveselkäisiä jälkeläisiä. Molempien vanhempien silmät on peilattu puhtaiksi tänä vuonna.

Pentueesta on odotettavissa terveitä, sosiaalisia, aktiivisia ja monipuoliseen harrastamiseen soveltuvia pentuja, jotka tarvitsevat ehdottomasti harrastavat kodit. Vanhempien perusteella odotan rodunomaisia sopusuhtaisesti rakentuneita pentuja, mutta näyttelytähtiä ei tästä pentueesta ole odotettavissa. Kyselyitä on pentueesta tullut jo mukavasti etenkin narttupentujen suhteen, mutta jos yhdistelmä kiinnostaa ja sinulla olisi tarjota aktiivinen koti pennulle, niin viestiä saa laittaa!

49213450_10156838660927808_1595683262175379456_n

Aino kirjoitti vielä oman kuvauksensa Keksistä, liitän sen tähän perään:

”Kun ajatus Keksistä sai alkunsa, niin toivoin, että saisin monipuolisen harrastuskoiran, joka olisi avoin, sosiaalinen ja tasapainoinen, ja jota voisi eri harrastusten lisäksi luotettavasti pitää mukana myös töissäni lastensuojelulaitoksessa. Neve-äiti toteutti toiveeni kyllä parhaansa mukaan.

Keksi on hyvin reipas ja vauhdikas koira – se nauttii fyysisestä tekemisestä, juoksemisesta, vetolajeista ja pyöräilystä. Keksi liikkuu paikasta toiseen melko vilkkaan temperamenttinsä sanelemalla vauhdilla ja on utelias kiipeämään ja tutkimaan oudompiakin maastoja ja alustoja. Se on hyvin alustavarma. Myöskään äänien suhteen Keksi on hyvin varma, se ei pelkää ampumista, raketteja eikä ukkosta.

Ylipäätään Keksi suhtautuu uusiin asioihin, ihmisiin, eläimiin ja tapahtumiin uteliaan innostuneesti, ja sillä on hyvä itseluottamus. Keksi suhtautuu vieraisiin ihmisiin ystävällisen uteliaasti, tervehtii, hakee rapsutukset, mutta jos sen jälkeen ei namuja ole tarjolla, niin jatkaa omia touhujaan. Keksi on erittäin kiltti lapsia ja nuoria kohtaan ja hyvin vieraidenkin käsiteltävissä. Keksi ei ole erityisen vahtiviettinen, toisten koirien vahtiessa se haukahtelee vähän näön vuoksi mukana, mutta lopettaa pyynnöstä. Keksi asuu yhdessä kahden vanhemman nartun kanssa, ja kotona lelut ja luut saavat olla lattialla, eikä niistä riidellä. Jos toiset koirat ovat kiinnostuneita vaikka luusta, jota Keksi on syömässä, Keksi ei anna niiden sitä ottaa, vaan saattaa murahtaa ilmoitukseksi, että tähän ei ole asiaa, tai sitten vaan siirtyy aarteineen kauemmaksi.

Vaikka luonnetestin mukaan Keksi on hieman pehmeä, niin arjessa se ei jää muistelemaan negatiivia asioita, eikä sen pehmeys tule esiin. Esimerkiksi eläinlääkärit ovat Keksin mielestä aivan mahtavia paikkoja jonne sännätään karmit kaulassa, vaikka Keksin elämän alkuvaiheessa eläinlääkärikeikkoihin liittyi varmasti myös kipua murtuneen polven tutkimuksien, leikkausten, leikkausten kontrollien jne. suhteen.

Toisien koirien kanssa Keksi tulee hyvin toimeen. Se ei ole yltiöpäisen kiinnostunut, mutta ehdottoman ystävällinen. Keksi on luottokoira esimerkiksi hieman arkojen pentujen kanssa.  Alistuva tai mielistelevä suhteessa muihin koiriin Keksi ei kuitenkaan ole, eikä itseään anna kyykytettävän, mutta sen kynnys aggressioon on korkea. Keksi ei ole koskaan räyhännyt hihnassa, ja vastaantulevien koirien tunteenpurkauksiin se suhtautuu täysin välinpitämättömästi. Australianpaimenkoiran rotumääritelmän kuvaus ”harvoin riidanhaluinen” kuvaa Keksiä erittäin osuvasti.

Tapaamiinsa kissoihin ja kissanpentuihin Keksi suhtautuu ystävällisesti ja rauhallisesti. Keksillä ei ole varsinaista riistaviettiä, mutta nenän edestä lähtevä pupu tai peura jahdataan kyllä huudon säestyksellä kunnes häviää näköpiiristä. Jos ehtii Keksille kiekaista ennen kuin se saa jahtivauhdin päälle, niin se kääntyy takaisin ja luopuu pupujahdeista.

Keksi on kiltti ja ystävällinen koira, mutta ei erityisen nöyrä. Ajattelen että näin itsenäinen, vauhdikas ja utelias koira, joka on hetkessä halutessaan kymmenien metrien päässä, voisi aiheuttaa päänvaivaa ja harmaita hiuksia, jollei se olisi koulutettu ja jollei sen hallintaan olisi panostettu.
Harrastuksissa Keksiä palkkaan ruualla ja taisteluleikeillä. Keksi on ahne, ja palkkautuu hyvin ruualla. Taisteluleikeistä Keksi pitää, vaikka ensimmäisen vuoden aikana en päässyt paljon leikkimistä Keksin kanssa vahvistamaan. Heitettyyn leluun Keksi kyllästyy melko nopeasti.
Keksin vilkkaus ja aussiemaiset hoksottimet vaativat vähän keskittymistä treenatessa ja uusia asioita opetellessa, sillä se yhdistelee asioita nopeasti ja vääräaikainen palkka voi aiheuttaa sen, että koira oppikin jotain muuta kuin mitä oli tarkoitus. Osittain kyse on myös vähän malttamattomuudesta, ja Keksin kanssa täytyy muistaa rauhallinen ohjaaminen ja keskittymisen vaatiminen, muuten tuloksena on aussiepomppuja ja pam-temppuja ennen kuin ohjajaa ehtii edes kertoa mitä ollaan tekemässä. Liian kovassa vireessä myös alkaa tulla sitten ääntämistä, mikä ei etenkään tokossa ja rallyssa ole toivottavaa. Tähän asti kuitenkin esim. koetilanteissa ääntelyä ei ole esiintynyt. Keksi käyttää hyvin nenäänsä niin noseworkissä, kuin viesti- ja hakumetsässäkin. Metsälajeissa Keksin itsevarmuus ja uteliaisuus tekee siitä hauskan treenikaverin. Koetavoitteita näissä lajeissa ei meillä ole Keksin polven vuoksi. Vetolajeista Keksi nauttii todella paljon, ja sillä on luontainen halu juosta kovaa ja eteenpäin – näihin hommiin tyyppiä ei ole tarvinnut kummemmin sytytellä.Keksi on ollut tapaturmia lukuunottamatta hyvin terve. Se ei ole sairastanut kennelyskiä, hotspotteja, eikä sillä ole ollut kutinoita tai silmätulehduksia. Maha sillä on löysällä erittäin harvoin, ja sille voi huoletta syöttää erimerkkisiä ruokia, antaa ruuantähteitä ja erilaisia namuja. Keksin polvi murtui tapaturmaisesti Keksin ollessa 4,5 kk vanha, ja polvi on jouduttu operoimaan kahdesti ennen kuin Keksi ehti täyttää vuoden. Murtuman yhteydessä Keksin vasemman takajalan eturistiside irtosi kiinnikkeineen. Kahden leikkauksen jälkeen Keksi voi hyvin ja elää aikalailla normaalia aussie-elämää. Keksi käy säännöllisesti hoidettavana osteopaatilla ja leikatun polven vuoksi agility ja pk-esteet eivät kuulu meidän harrastuksiimme. Sekä leikanneiden lääkäreiden että virallisen polvitutkimuksen mukaan Keksin polvien rakenteessa ei ole sellaisia viitteitä, että murtuma olisi johtunut jostain rakenteellisesta virheestä.

Ajattelen että Keksi on todella mukava ja tasapainoinen koira, jonka kanssa arki on helppoa ja harrastushommat mielekkäitä. Toivon että Keksi periyttää ystävällistä ja itsevarmaa luonnettaan myös pennuilleen.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s