Empathica's Blogi

Melkein 4-viikkoiset pennut ja toisen lomapätkän aloittelua

Jätä kommentti

Kiirettä pitää! Olin viime viikonlopun vielä töissä, ja kauhea helle pakotti suunnittelemaan päivärytmin uusiksi. Käytännössä se tarkoitti sitä, että aikuisten kanssa oli lähdettävä työvuorosta riippuen aamulenkille klo 5.30-7 välillä, päivällä ei käyty kuin pikaisesti ulkona tai korkeintaan uimassa, illalla taas vähän pitempi ulkoilu ja usein myös iltauinti lämpötilan viilennyttyä. Helle oli koirille aika raskas, etenkin Rinille. Mutta siitäkin selvittiin, nyt ulkona on jo ihan inhimillistä lenkkeillä kellonajasta riippumatta.

Pennut ovat ihanassa iässä – ne ovat jo oikeita pieniä koiria, mutta eivät vielä kauheita riiviöitä. Ihanasti ne reagoivat jo ääneen, kun pentujen luo menee, leikit yltyvät ja suuri maailma alkaa avautua. Vieraat ovat tuoneet pennuille leluja, joista pennut ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja leikkineetkin niillä. Hämmästyn joka kerta, miten nopeasti tämä vaihe tuleekaan.

Sara on hurahtanut pennunhoitoon. Se esitteli merkkejä innostuksesta jo aiemmin, mutta en ihan uskonut, että uutuudenviehätys kantaisi kovin pitkälle. Mitä vielä, se käy pesemässä kaikilta pennuilta korvat aina pentujen luo mentäessä, ihan kuin se ottaisi lukua, että kaikki ovat vielä tallella. Sara pesee pentuja ja yrittää kovasti saada niiden kanssa leikkiä aikaiseksi. Se on aika liikuttava, arvostan tosi paljon sen luontaista rauhaa ja varovaisuutta pentujen kanssa toimiessa. Ei ole ihan itsestäänselvyys, että vähän yli vuoden ikäinen teini osaa toimia näin fiksusti pienempien kanssa.

Lempi ja Rini ovat myös saaneet enemmän olla pentujen kanssa tekemisissä. Lempiäkin pennut kiinnostavat kovasti, mutta se ei ole yhtä intohimoinen pentujen hoitotäti kuin Sara. Lempi näyttää enemmän bongailevan pentujen joukosta vuoroin Megaa, Mahtia, Metkua ja Meemiä, joita se vähän kirputtelee ja välillä painaa lempeästi tassulla alas. Jotkut sanovat, että aikuiset koirat pyrkivät vähän alistamaan pentueen vahvaluonteisimpia pentuja. En osaa sanoa, onko kyse siitä, mutta samankaltaiseen ilmiöön olen törmännyt aiemmissakin pentueissani. Seurailen tilanteen kehittymistä mielenkiinnolla. Lempillä alkoi hieman yllättäen juoksu viime viikon lopulla, odottelin sitä vasta syksylle, sekin voi vaikuttaa asiaan. Riniä pennut eivät pahemmin enää kiinnosta, mutta olen päästänyt sen tervehtimään pentuja, jos se on tullut mukaan pentujen luo sen näköisenä, että se haluaa osallistua.

Nada on liikuttava pentujensa kanssa. Jos pentujen leikit menevät rajuksi ja alkaa kuulua rähinä-ääniä, Nada menee nopeasti ja hyvin vähäeleisesti erottamaan riitapukarit toisistaan. Linda kertoi Nadan tekevän samaa perheen kissojen kanssa, jos niillä tulee riitaa keskenään.

Ovia on tässä availtu vieraita varten, tämä viikko meneekin aika pitkälti vieraita kestittäessä. Pennut sekä Nada ovat ottaneet tähän mennessä käyneet vieraat mukavasti vastaan. Aika paljon viretila vaikuttaa pentujen käytökseen: virkeät pennut ottavat reippaasti ja uteliaasti kontaktia vieraisiin. Jos väsy painaa, niin pennut eivät niin hanakasti hakeudu luokse. Lindan perhettä kävi lauantaina pentuja katsomassa. Olin tuonut pennut ensimmäistä kertaa alakertaan ennen vierailua, ja mulla tulikin pieni arviointivirhe – pennut tietysti väsyttivät itsensä tutustuessaan uuteen ympäristöön. Porukka oli aika unista vieraiden saapuessa. Katseltiin siinä jonkin aikaa nukkuvia pentuja, käytiin välillä kahvipöydän ääressä ja palattiin sitten pentujen luo. Unien jälkeen pennut jaksoivat jo vähän taas touhuta ja seurustella.

Yllä olevat videot otin ennen vieraiden saapumista heti tuotuani pennut alakertaan ensimmäisen kerran. Kaikilla tuli ainakin jonkin verran ääntä vieraassa paikassa, mutta kaikki lähtivät nopeasti tutustumaan uuteen ympäristöön.

Tänään vieraiden käydessä pennut pääsivät alakertaan toistamiseen, paikka todettiin nopeasti tutuksi ja päästiin suoraan seurustelemaan vieraiden kanssa. Tänään pennut saivat myös ensimmäistä kertaa maistella kiinteää ruokaa: jauheliha ja raejuusto katosi parempiin suihin melkoista kyytiä! Pöytätavatkin näyttivat ihmeen sivistyneeltä, yleensä vähintään pari pentua ui ruoan seassa, mutta nämä keskittyivät syömiseen ihan tosissaan.

Uusimmat posetuskuvat otin sunnuntaina ennen töihinlähtöä, mutta ei toivoakaan, että olisin ehtinyt niitä tänne eilen päivitellä. Kertonee omaa kieltään, miten kiirusta tämä loman aloitus on pitänyt. Mutta tässäpä tuoreimmat kuvat pennuista kameralta!

Meemi 3,5vkoa. Meemi on jatkanut kansan ihastuttamista, se on ollut ensimmäisenä vieraisiin tutustumassa. Se innostui leikkimään leluillakin heti, kun niitä pennuille esiteltiin. Aika makeen oloinen pentu se on, itseäni puhuttelee kovasti sen tasapainoisuus ja sosiaalisuus.

Mahti 3,5vkoa. Pieni mutta pippurinen, töpöhäntä on topakasti pystyssä maailmanomistajan elkein, meni tämä penska sitten minne hyvänsä. Mahtissa on päällikköainesta 😀 Aika heti kovanaaman alla on sitten kuitenkin tosi symppis pieni pusupoika. Temperamentti, joka Mahtista on näkynyt koko ajan, näkyy edelleen, mutta se ei ole lähtenyt ainakaan vielä voimistumaan tai korostumaan enempää.

Maisa 3,5vkoa. Maisa ilmoittelee maailman epäkohdista äänellään entiseen tapaan. Maisuliini oli jossain kohtaa liian kiireinen sylittelemään, mutta se on aika kivanoloisesti auennut ihmiseen päin, se hakeutuu usein itse syliin. Se on yleensä viimeisiä, jotka pennuista nukahtavat, sillä menee oma aikansa löytää laatukriteerit täyttävä nukkumapaikka ja paras mahdollinen asento.

Molly 3,5vkoa. Yllätyin ihan, kun Molly tuli alakertaan ensimmäistä kertaa – siitä lähti ääntä! Muihin verrattuna mielestäni vähemmän, mutta ääntä kuitenkin. Molly on mielenkiintoinen tyyppi, se on pennuista ehkä vähiten hereillä – se syö, seurustelee tai leikkii hetken ja nukahtaa ensimmäisten joukossa. Sitä saa edelleen pyöritellä ja sylitellä, se on tyytyväinen siinä, missä se sattuu juuri sillä hetkellä olemaan.

Mega 3,5vkoa. Mega tallustaa menemään häntä tötteröllä, alakertaan ensimmäistä kertaa tullessa se laski hetkeksi alemmas, mutta ei kovin pitkäksi aikaa. Mega on myös aika paljon hereillä, sekin saattaa välillä kävellä ja touhuta pitkään ennen kuin se nukahtaa. Mega on aika leikkisän oloinen, lelut kiinnostavat kovasti. Mukavasti sitä on myös alkanut kiinnostaa ihmiset.

Metku 3,5voa. Metkulla menojalka on viime päivinä viipottanut kovasti, raasu yrittää loikkia mm. lattialla istuvan ihmisen jalan yli ja tehdä nopeita spurtteja, mutta onhan se pentueen isoimpana hieman kömpelö 😀 Häntä on usein tötteröllä ja heilahtelee iloisesti puolelta toiselle. Metkun touhuja katsellessa saa aina hyvät naurut – niin kuin tietysti muidenkin seuraamisesta. Metku on pentueen huumorintajuisimman oloinen tyyppi.

Videolla vielä pentujen puuhia tältä illalta. Tämän viikon suunnitelmat pentujen kanssa on jatkaa kiinteän ruoan syömisen harjoittelua, vieraisiin sosiaalistamista ja toiveissa olisi päästä myös ensimmäisiä kertoja ulos! Huomiselle on luvattu vesisadetta, mutta kunhan sää ja viikon kiireet sallii, täytyy käydä virittelemässä takapihan verkkoaita pennunpitäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s