Empathica's Blogi

3-viikkoiset

Jätä kommentti

Pienistä marsuista alkaa kehkeytyä pieniä koiria. Kehitystahti on tällä hetkellä hurja, ja pentujen touhuja on tosi kiva seurata ja katsella. Tämä on sitä aikaa, kun toivoo, että voisi olla koko ajan kotona 😀 Onneksi tällä viikolla koulupäivät ovat olleet lyhyitä, niin olen saanut viettää paljon aikaa pentuhuoneessa.

Maanantaina omat koirat pääsivät tosiaan tekemään ensimmäistä kertaa pentuihin tuttavuutta. Nuppu suhtautui niihin jopa ihmeellisen pitkämielisesti, ja mietin, että voiko tämä todella mennä näin helposti. Illalla ennen nukkumaanmenoa Nuppu oli jo varmaan vähän väsynyt, ja erehdyin siihen samaan saumaan ottamaan omat koirat toiseen kertaan pentuja moikkaamaan. Mitään dramaattista ei tapahtunut, Nuppu vain alkoi silmäillä mun koiria ja pyrki asemoitumaan mun koirien ja pentujen väliin. Pidettiin visiitti lyhyenä.

Tiistaina Nupulla oli edelleen ajatus, että pentuja täytyy suojella mun tytöiltä. Totesin sitten, että haluan vähän rauhoittaa tilannetta, joten päätin kokeilla, mitä namujen syöttäminen Nupulle tuottaa. Namut olivat itse asiassa tähän tilanteeseen tosi hyvä ratkaisu – se rauhoitti Nuppua heti, ja se myös vei sopivasti mun koirien kiinnostusta pois pennuista, mikä rauhoitti Nuppua entisestään. Kävin pari kertaa päivän aikana tekemässä visiitin Saran, Lempin ja namukipon kanssa, palkkailin Nuppua rauhallisesta mielentilasta, joka visiitillä yritin vähän vähentää namujen syöttelyä. Illalla mulla oli namukippo mukana, mutten syöttänyt siitä enää mitään, ja Nuppu ei vahtinut pentuja ollenkaan. Se edelleen seuraa aika tarkasti, jos Sara vaikka tassulla leikittää pentua, mutta katse on rento eikä Nupulla ole tarvetta puuttua tilanteeseen. Saatiin siis lyhyessä ajassa iso muutos aikaiseksi puhtaasti positiivisin keinoin!

Mamma pystyi ottamaan myös unet samaan aikaan, kun lapsenvahdit Lempi ja Sara katsoivat pentujen perään ❤
Maitobaarissa alkaa olla ahdasta

Pennuilla on käynyt tällä viikolla muutamia vieraita. Maanantaina Saana kävi Marin kanssa pentuja moikkaamassa, ja eilen Mari kävi puolisonsa siskon Ainon kanssa. Pennuille kokemukset uusista ihmisistä ovat tehneet hyvää, ne ottavat joka kerta vähän enemmän kontaktia myös vieraisiin ihmisiin. Kalenteri on tulevien viikkojen osalta alkanut täyttyä vierailujen osalta, joten pennut saavat kyllä paljon ihmiskontakteja.

Eilen meillä oli vähän harmiakin matkassa. Jätin Nupun yläkertaan syömään pentujen kanssa samaan tilaan, kun lähdin käyttämään Lempiä Aquabarksissa uimassa. Kun tulin kotiin, Mari ja Aino olivat jo meillä, ja alettiin yhdessä ihmetellä Kiisun vointia. Se kyykkäsi koko ajan, mutta ei saanut mitään äherrettyä ulos, ja raasu veti itseään katkaravuksi, vatsan alueelle tuli aalloittain kramppi, ja pentu oli aika onnettoman oloinen. Yritin hieroa pinkeää vatsaa, mutta siitä ei tuntunut olevan apua. Vähän ajan päästä Kiisu oksensi – oksennuksen seassa oli nappuloita ja raejuustoa. Se oli siis kiistatta käynyt äitinsä ruokakupilla. Vieraiden lähdettyä jäin seuraamaan Kiisun vointia, mutta vielä yli tunti oireiden alkamisen jälkeen sen vatsa kramppasi edelleen ja pentu alkoi olla aika väsyneen oloinen. Soitin päivystykseen ja kehottivat tulemaan näytille, joten otin Kiisun syliin ja lähdettiin ajelulle.

Päästiin lääkäriin lähes suoriltaan, kun päästiin paikalle. Eläinlääkäri tutki Kiisun tarkkaan ja kertasin siinä vielä, mitä oli tapahtunut ja mitä oireita olin havainnut. Eläinlääkäri halusi poissulkea suolitupen mahdollisuuden, joten Kiisu vietiin takahuoneeseen toimenpidettä varten. Se oli oksentanut siellä vielä toisen kerran, oksennuksen seassa oli paljon raejuustoa. Eläinlääkäri tarkisti ultralla suolen, siellä tilanne oli rauhallinen. Kiisu sai nesteytystä ihon alle ja pahoinvoinnin estolääkettä, oireiden todennäköinen aiheuttaja oli övereiden vetäminen ruoasta, johon vatsa ei ollut tottunut. Lähdettiin kotiin sikeästi nukkuvan pennun kanssa, pahoinvoinnin estolääke selvästi auttoi sen oloa. Kiisu punnittiin klinikalla, se painoi tasan 1,1kg.

Kiisu oli tosi väsynyt koko loppuillan, mutta oli sillä aika rankka iltapäivä takana. Vatsakrampit loppuivat jo klinikalla. Illalla herättelin sen, kun Nuppu tuli syöttämään pentuja, ja sinne se kiirehti muiden joukossa ja söi hyvällä ruokahalulla. Nälkäkiukkukin ilmaistiin äänekkäästi, kun ei vapaata tissiä löytynyt heti! Kun Kiisun vointi näytti niinkin hyvältä, niin uskaltauduin nukkumaan yön heräämättä erikseen sen vointia tarkistamaan. Aamulla Kiisu oli vielä väsynyt, mutta söi taas hyvällä ruokahalulla. Pienten unien jälkeen se oli minusta jo ihan oma itsensä, joten tässä kohtaa uskaltanee jo kirjoittaa, että vähällä selvittiin.

Eläinlääkäri ohjeisti, ettei nyt tähän samaan saumaan kannata antaa kiinteää ruokaa tai aloittaa matolääkekuuria. Oli tarkoitus aloittaa matolääkekuuri ja nappulan tarjoilu jauhelihan lisäksi, mutta jätin sen tekemättä. Totutellaan nyt ensin rauhassa kiinteään ruokaan, aloitan matolääkekuurin pennuille ensi viikolla. Tänään tarjoilin pennuille turvotettua nappulaa, jauhelihaa ja piimää, se katosi vauhdilla parempiin suihin. Pöytätavat ovat pennuilla vielä hakusessa, mutta niitä on aikaa harjoitella ennen uusiin koteihin lähtemistä 😀 Nupulla on pentujen ruokailun jälkeen mukava tehtävä pestä pennut puhtaiksi.

Keli on ollut aika harmaa koko viikon, joten pentujen 3-viikkoiskuvien ottaminen vähän viivästyi. Tänään olosuhteet eivät olleet kuvauksen kannalta juurikaan paremmat, mutta alkuillasta aurinko kurkisti sen aikaa pilvien reunasta, että ennätin aloittaa kuvaamisen. Ei sitä sitten voinut enää kesken jättää. Alla siis pentujen 3-viikkoisposekuvat sekä pienet kuvaukset tämänhetkisistä havainnoista!

Atka 3vkoa. Atka on varsin seurallinen pikkupoika – jos ei se ole ensimmäisenä vastassa pentujen luo mennessä, niin ensimmäisten joukossa ainakin. Sen äänekkyys on vähän lisääntynyt, mutta ei se mikään paha kiljukaula ole. Sylissä Atka on aika rauhallinen, kunnes menohalut alkavat viedä.

Fuji 3vkoa. Fuji on varsin hauska tyyppi! Se on toistaiseksi ollut aika hiljainen, se viipottelee omia menojaan, mutta hakeutuu kyllä kontaktiinkin ihmisen kanssa. Se on pennuista yksi leikkisimmistä ainakin tällä hetkellä, se on leikkinyt jo äitinsä kanssa, ja hyvät matsit sillä on välillä sisarusten tai Saran ja Lempin kanssa. Fuji kiipeilee syliin ja rauhoittuu aloilleen mukavasti.

Raja 3vkoa. Raja on porukan meneväisin ja itsenäisin, sillä on ihan omat kuviot ja menot. Se leikkii kyllä sisarustensa kanssa myös, että ihan oman tiensä kulkija se ei pelkästään ole. Tänään se kipitti luokseni, kun sanoin ääneen sen työnimen – voiko näin pieni muka ymmärtää, ketä tarkoitin! 😀 Raja on kova poika sylittelemään ja pusuttelemaan, tää pentu on kertakaikkisen ihana (kaikki ovat, mutta tässä pojassa on jotain spesiaalia) ❤ Raja on tähän saakka ollut aika hiljainen myös.

Hekla 3vkoa. Hekla kasvaa minusta eri tahdissa muiden kanssa, siitä on viime päivinä kehkeytynyt ihana pieni seurustelija ja pusuttelija. Heklan tyyli on kulkea hiljaa omia reittejään ja sitten kuin tyhjästä ilmestyä eteen katsomaan silmiin. Sylissä se viihtyy hyvin, tämä tyttö osaa minusta arvostaa saamaansa huomiota ison porukan keskellä. Hekla ei ole kovin äänekäs.

Loihi 3vkoa. Loihi on porukan kiusanhenki – jos se on hereillä, se surutta alkaa kiusata nukkuvia sisaruksiaan näykkimällä korvista tai kuonosta. Se on aika leikkisä, mutta myös aika temperamenttinen. Eilen illalla Nuppu leikitti Loihia ja otti leikin ohessa Loihin pään leukojensa väliin. Loihi sai siitä rähinäraivarin, ihan selvästi ilmoitti äidilleen, että perhana mun päätä ei oteta suuhun! Tuli sellainen tunne, että fiilikseni tämän pennun tulesta ja tappurasta ei ollut ihan tuulesta temmattu 😀 Loihi on aika rauhallinen, viihtyy sylissäkin, ääntä lähtee silloin, kun menee hermo. Odotan mielenkiinnolla, mitä osteopaatti sanoo tästä pennusta ensi viikolla, jotenkin minusta tuntuu myös, että vaikka pennulla on temperamenttia, niin se saattaa tästä vähän vielä tasaantua.

Katla 3vkoa. Katla on aika hiljainen ja seurallinen, se hakeutuu mielellään lähelle rapsuteltavaksi ja syliteltäväksi. Jos kolistelen kauempana pentuhuoneesta, Katla on useimmiten se, joka pentuhuoneesta huutaa tai haukulla ilmoittaa, että minut on kuultu. En ole ihan varma, liittyykö reaktio siihen, että pennut nyt ylipäätään alkavat kuulla paremmin ja reagoida eri ääniin, vai johonkin muuhun. Tykkään joka tapauksessa tämän pennun rauhallisuudesta ja seesteisyydestä.

Etna 3vkoa. Jos pitäisi sanoa narttujen joukosta joku suosikki, niin kyllä se taitaa olla tämä 😀 Etna on tosi reippaan oloinen, hyvin sosiaalisen ja iloisen kuvan itsestään antava. Se on leikkisä, mutta sitä ei ainakaan nyt haittaa leikeissä jäädä alakynteenkään. Sylissä ihanan rauhallinen pusutyttö, ottaa ihanasti kontaktia ihmiseen. Häntä vispaa usein ja Etna on yleensä siellä, missä jotain tapahtuu.

Kiisu 3vkoa. Erittäin ahne ja intohimoinen kulinaristi, kuten yllä olleesta kertomuksesta käy ilmi 😀 Kiisu on seurallinen, heiluttelee häntää ja myös aika leikkisän oloinen. Se on muiden tyttöjen tapaan aika rauhallisen oloinen, viihtyy nykyään paremmin sylissäkin, vaikka menohalutkin joskus voivat yllättää. Sen äänekkyys tulee esiin lähinnä silloin, kun ruoka on myöhässä tai nälkäkiukku yllättää, muuten se on aika hiljainen. Mielenkiinnolla seurailen, mihin suuntaan äänenkäyttö kehittyy viikkojen varrella.

Varasin pennuille ajan eläinlääkärin tarkastusta ja silmäpeilausta varten, pennut saavat samalla vähän kotimaan matkailua. Siihen on aikaa vielä useampi viikko, mutta kun tietää, miten nopeasti päivät menevät, niin se on yksi hujaus vaan, kun tämäkin päivä on käsillä. Vielä pitäisi varata pennuille aika sirutusta varten, yleensä olen sen hoitanut eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä, mutta tällä kertaa haluaisin rekisteröinnin vireille ajallaan. Viimeksi kävi niin, että rekisteripaperit eivät ehtineet tulla luovutukseen mennessä postissa, joten tämän skenaarion haluaisin tällä kertaa välttää. Kovasti olen yrittänyt miettiä tämän pentueen nimiteemaa ja virallisia nimiä, mutta niiden suhteen ei ole ainakaan vielä tullut mitään kovin suurta valaistumista. Onneksi on vielä aikaa miettiä ja pohdiskella!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s